Geschreven door degoudkoers.nl
5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 (20 Stemmen)

Wanneer je goud bezit of in goud wilt beleggen/ kopen dan is de actuele en real-time goudkoers een onmisbare tool. Volg je rendement en de koersbewegingen in een allesomvattende grafiek. De historische goudkoers grafiek gaat terug tot 1972. Naast de historische prijzen kun je ook de real-time-, dag-, week-, maand- en de jaarkoers van de goudprijs volgen. In de koers wordt de spotprijs (bid) getoond. De internationale goudmarkt is in dollar ($) per troy once genoteerd (1 troy ounce = 31.1034768 gram en 1 kilo = 32.1507466 troy ounce). Degoudkoers.nl grafiek toont naast Amerikaanse Dollar ($) de prijs ook in Euro (€), Kilo en Gram.

De spotprijs van goud wordt bepaald door de bied- en laatprijzen van grote internationale banken. De spotprijs is de prijs voor directe levering van goud. Niet alle banken geven de goudprijzen op hetzelfde tijdstip af. Hierdoor kunnen verschillende goudkoersen net iets van elkaar afwijken. De handel in goud gaat wereldwijd (bijna) 24 uur per dag door. Daardoor is de koers constant in beweging.

In tegenstelling tot aandelen wordt goud niet verhandeld op de beurs. Echter zijn er wel producten op de beurs waarmee je kunt beleggen in goud. Voorbeelden zijn: Turbo's, sprinters, speeders, ETF's, warrants, certficaten, etc.

Realtime en Historische Goudkoers grafiek 2024-07-16  11:34:20

Ook een goudkoers grafiek op je website? Bovenstaande grafiek is gratis te gebruiken. Kopieer onderstaande code om de grafiek op je website toe te voegen:

<iframe src="https://widget.degoudkoers.nl/widget/" frameborder="0" scrolling="no" width="620" height="460"></iframe>

Realtime Goudkoers Per OZ in US Dollar 2024-07-16  11:34:20

Bovenstaande (responsive) grafiek gratis op je website? Gebruik de onderstaande html code:

<iframe src="https://widget.degoudkoers.nl/graph/?id=1" frameborder="0" scrolling="no" width="100%" height="425"></iframe>

Realtime Goudkoers Per GRAM in US Dollar 2024-07-16  11:34:20

Bovenstaande (responsive) grafiek gratis op je website? Gebruik de onderstaande html code:

<iframe src="https://widget.degoudkoers.nl/graph/?id=2" frameborder="0" scrolling="no" width="100%" height="425"></iframe>

Realtime Goudkoers Per Kilo in US Dollar 2024-07-16  11:34:20

Bovenstaande (responsive) grafiek gratis op je website? Gebruik de onderstaande html code:

<iframe src="https://widget.degoudkoers.nl/graph/?id=3" frameborder="0" scrolling="no" width="100%" height="425"></iframe>

Hoe komt de goudkoers tot stand?

De prijs van goud kan eenvoudig gevolgd worden d.m.v. een koers, de goud koers. Maar hoe komt de koers tot stand? Om een simpel antwoord te geven: Het klassieke marktprincipe van vraag en aanbod!

Het aanbod van goud staat vast. Er is en maximale hoeveelheid goud aanwezig op de aarde. Dit staat vast en kan niet veranderd worden. Het delven van goud wordt steeds arbeidsintensiever en dus duurder. Schaarste treedt toe. Het delven van goud gebeurd gecontroleerd. Hierdoor is de winning van goud stabiel en constant.

De vraag naar goud wordt bepaalt door juweliers, tandartsen, elektronica waar goud in verwerkt is, goudbanken, overheden, fluctuerende valuta's; euro en dollar, speculanten en beleggers.

Is de vraag naar sieraden hoog of kopen centrale banken massaal goud als opslag van waarde of kiezen beleggers een veilige spreiding van hun aandelenportefeuille, dan zal de prijs van goud oplopen. Gaan centrale banken de goudreserves massaal dumpen voor cash of wanneer beleggers weer meer risico durven te nemen en futures in goud dumpen dan zal de goudprijs dalen.

Elke seconde worden er transacties in goud gedaan. Dat kan zijn in de vorm van futures op de New York Mercantile Exchange. Een feit is dat er meer futures in omloop zijn dan dat er fysiek goud in omloop is. Dit kan omdat speculanten veelal niet de intentie hebben om goud (gold bullion) in handen te hebben. Ze speculeren op de goudprijs. Naast de handel op de New York Globex en Comex wordt er ook volop gehandeld in London. In London wordt het grootste volume goud ter wereld verhandeld.

Een andere factor aan de vraagzijde is de cfd trading. Hierbij wordt fysiek goud helemaal niet meer gebruikt. Voor cfd's wordt de spot gold price gebruikt (komt tot stand door vraag en aanbod). De tweemaal daagse AM en PM London Gold Fixing wordt als richtprijs gebruikt.

De Goudprijs gaat 24 uur per dag door

In de onderstaande grafiek is goed te zien hoe de beurzen in London, New York, Sydney en Honk Kong elkaar overlappen. Er is dus 24 uur per dag een goudprijs. In het weekend zijn de beurzen wel gesloten.

24 uur de goudkoers

Goudprijs per gram

Onderstaande koersgrafieken zijn afkomstig van igolder.com. De koersen zijn realtime en up-to-date. De grafieken geven je een overzichtelijk beeld van de goudprijs per gram.

Goudkoers per gram 4 uur Goudkoers per gram 8 uur
Goudkoers per gram 1 uur  Goudkoers per gram 8 uur
Goudkoers per gram 3 dagen Goudkoers per gram 7 dagen
Goudkoers per gram 3 dagen  Goudkoers per gram 7 dagen
Goudkoers per gram 1 maand Goudkoers per gram 6 maanden
Goudkoers per gram 1 maand  Goudkoers per gram 6 maanden
Goudkoers per gram 1 jaar Goudkoers per gram 5 jaar
Goudkoers per gram 1 jaar  Goudkoers per gram 5 jaar
Historische goudkoers per gram vanaf 1972
 Historische goudkoers per gram vanaf 1970