Kennisbank

Geschreven door degoudkoers.nl
5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 (2 Stemmen)

De London Gold Fix bestaat al bijna een eeuw. De eerste London Gold Fix werd gemaakt in 1919. Om precies te zijn op 12 september 11:00AM 1919. De eerste Gold Fix werd vastgesteld op four pounds 18 shillings and ninepence. De prijs in New York was USD $19.39. De prijs werd vastgesteld door toemalige grote bullion handelaars en mijnbouwbedrijven. Dat waren N M Rothschild & Sons, Mocatta & Goldsmid, Pixley & Abell, Samuel Montagu & Co. en Sharps Wilkins.

De London Gold Fix werd in het begin door de vijf leden telefonisch vastgesteld. Later kwamen de vijf leden en de voorzitter dagelijks bijeen. Tot 1968 werd de London Gold Fix maar 1 keer per dag vastgesteld. De goudprijs werd alleen om 11:00AM vastgesteld. Na 1968 kwam er een ochtend (AM) en middagprijs (PM). De PM fix was en is nodig voor de opening van de Amerikaanse beurzen.

Sinds 2004 wordt de prijs door de volgende banken Scotia-Mocatta, Barclays, Deutsche Bank, HSBC en Société Générale via conference call om 11:00Am en 03:00PM vastgesteld en gepubliceerd. Een voorzitter (LMBA) begeleid het gehele proces. De eerste bank bepaald een spotprijs die dicht bij de actuele koers van goud zit. Dan kijken de andere leden wat het verwachte vraag en aanbod die dag zal zijn. Wordt er veel koopbehoefte verwacht zal het prijsvoorstel hoger uitvallen. Is de verkoopbehoeft groot dan zal de prijsfix lager uitvallen. Waneer alle leden het met één prijs eens zijn dan pas wordt de prijs gefixeerd. De voorzitter komt dan met de quote: "There are no flags, and we're fixed.".

De Gold Fix wordt gezien als een wereldwijde benchmark voor de goudkoers. Grote banken, handelaars, smederijen, mijnbouwers, juweliers en andere grote koersen zoals die van Reuters en Kitco maken gebruik van de London Gold Fix.

Barclays is vervanger van N M Rothschild & Sons
Deutsche Bank is eigenaar van Sharps Pixley en Pixley & Abell (Sharps Pixley en Pixley & Abell zijn gefuseerd)
HSBC is eigenaar van Samuel Montagu & Co
Scotia-Mocatta is nu onderdeel van Bank of Nova Scotia.