Kennisbank

Geschreven door degoudkoers.nl
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 (0 Stemmen)

Financial lease is een financieringsvorm die steeds populairder wordt bij bedrijven die behoefte hebben aan bedrijfsmiddelen zoals auto's, vrachtwagens, machines of apparatuur. Het biedt bedrijven de mogelijkheid om deze activa te gebruiken zonder de volledige aankoopprijs vooraf te betalen. In plaats daarvan betalen ze periodieke leasetermijnen gedurende een vooraf bepaalde looptijd. In dit artikel zullen we dieper ingaan op financial lease, de voordelen ervan en hoe het werkt.

Wat is Financial Lease?

Financial lease, ook wel bekend als kapitaallease, is een financieringsvorm waarbij een bedrijf een bedrijfsmiddel leaset gedurende een vooraf bepaalde periode. Het bedrijf dat leaset (lessee) betaalt een maandelijkse leasetermijn aan de leasemaatschappij (lessor) in ruil voor het gebruik van het activum. Aan het einde van de leaseperiode heeft de lessee vaak de optie om het activum te kopen tegen een vooraf overeengekomen restwaarde.

Hoe Werkt Financial Lease?

Het proces van financial lease omvat verschillende stappen:

 • Selectie van het Bedrijfsmiddel: Het bedrijf kiest het gewenste bedrijfsmiddel, zoals een voertuig, machine of ander kapitaalgoed.
 • Onderhandelingen: Het bedrijf onderhandelt met de leasemaatschappij over de voorwaarden van de lease, waaronder de leasetermijnen, de looptijd van de lease en eventuele aanbetalingen.
 • Kredietwaardigheid: De leasemaatschappij beoordeelt de kredietwaardigheid van het bedrijf en beslist over de goedkeuring van de leaseaanvraag.
 • Leaseovereenkomst: Zodra de aanvraag is goedgekeurd, wordt een leaseovereenkomst opgesteld. Hierin worden alle voorwaarden van de lease, inclusief de verplichtingen van beide partijen, vastgelegd.
 • Levering en Acceptatie: Het bedrijfsmiddel wordt geleverd aan de lessee en na inspectie geaccepteerd.
 • Maandelijkse Betalingen: Gedurende de leaseperiode betaalt de lessee regelmatig de overeengekomen leasetermijnen aan de leasemaatschappij.
 • Einde van de Lease: Na afloop van de leaseperiode heeft de lessee meestal de optie om het bedrijfsmiddel te kopen tegen een vooraf overeengekomen restwaarde.

Voordelen van Financial Lease

Financial lease biedt diverse voordelen voor bedrijven:

 • Behoud van Liquiditeit: Omdat er geen grote initiële investering vereist is, behoudt het bedrijf zijn liquiditeit en kan het kapitaal elders gebruiken voor groei of andere investeringen.
 • Financiële Voorspelbaarheid: De vaste maandelijkse leasetermijnen maken het gemakkelijk voor bedrijven om hun budgetten te beheren en financiële verplichtingen te plannen.
 • Belastingvoordelen: In sommige gevallen kunnen de betaalde rente en leasetermijnen fiscaal aftrekbaar zijn, wat resulteert in lagere belastingverplichtingen voor het bedrijf.
 • Geen Restwaarderisico: Aan het einde van de leaseperiode heeft de lessee de mogelijkheid om het bedrijfsmiddel te kopen tegen een vooraf overeengekomen restwaarde. Dit minimaliseert het risico van waardevermindering van het activum.
 • Flexibiliteit: Financial lease biedt flexibiliteit doordat bedrijven kunnen kiezen uit een breed scala aan bedrijfsmiddelen en leasetermijnen die passen bij hun specifieke behoeften.

Is Financial Lease Geschikt voor Jouw Bedrijf?

Financial lease is geschikt voor veel verschillende soorten bedrijven, van kleine ondernemingen tot grote ondernemingen. Het is vooral nuttig voor bedrijven die behoefte hebben aan bedrijfsmiddelen met een aanzienlijke waarde, zoals voertuigen, maar niet de middelen hebben om deze activa direct te kopen.

Het is belangrijk om je financiële situatie en behoeften zorgvuldig te evalueren voordat je een financial lease overweegt. Het is raadzaam om advies in te winnen bij financiële professionals en de voorwaarden van de leaseovereenkomst grondig te begrijpen voordat je een beslissing neemt.

Conclusie

Financial lease is een waardevolle financieringsvorm die bedrijven helpt om kapitaalgoederen te verwerven zonder de liquiditeit te beïnvloeden. Het biedt voordelen zoals financiële voorspelbaarheid, belastingvoordelen en flexibiliteit. Als jouw bedrijf behoefte heeft aan bedrijfsmiddelen, kan financial lease een slimme financiële optie zijn om je bedrijf te laten groeien en bloeien. Het is essentieel om de voorwaarden van de leaseovereenkomst grondig te begrijpen en professioneel advies in te winnen voordat je een beslissing neemt.