Kennisbank

Geschreven door degoudkoers.nl
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 (0 Stemmen)

beleggen in goud bij inflatie

Inflatie, een term die de laatste tijd steeds vaker in het financiële nieuws opduikt, kan een ernstige impact hebben op de waarde van ons geld. Als belegger sta je voor de uitdaging om je vermogen te beschermen tegen de erosie veroorzaakt door stijgende prijzen. Een van de meest besproken en historisch bewezen methoden om jezelf te wapenen tegen inflatie is beleggen in goud. In dit artikel duiken we dieper in op de redenen waarom goud een waardevolle aanvulling kan zijn op je beleggingsportefeuille en hoe het fungeert als een betrouwbare bescherming in tijden van economische onzekerheid.

Waarom goud?

  • Intrinsieke waarde: Goud heeft een inherente waarde die verder gaat dan de papieren valuta die door inflatie aangetast kan worden. Het wordt al eeuwenlang erkend als een waardevol bezit en heeft een wereldwijde acceptatie als een vorm van geld.
  • Diversificatie van de portefeuille: Door goud aan je beleggingsportefeuille toe te voegen, diversifieer je je vermogen. Dit betekent dat je niet volledig afhankelijk bent van traditionele activa zoals aandelen en obligaties, die gevoelig zijn voor de grillen van de markt.
  • Hedge tegen inflatie: Goud heeft historisch gezien goed gepresteerd in periodes van hoge inflatie. Terwijl papieren valuta in waarde afneemt, behoudt goud vaak zijn koopkracht en kan het zelfs in waarde stijgen.

Goud als bescherming tegen inflatie

  • Historische trends: Een korte blik op de geschiedenis toont aan dat goud consistent heeft gefungeerd als een bastion tegen inflatoire druk. In tijden van economische onzekerheid en inflatoire pieken is de waarde van goud vaak gestegen, waardoor het een betrouwbare keuze is voor beleggers die hun vermogen willen beschermen.
  • Goud als 'veilige haven': Beleggers zoeken vaak naar veilige havens tijdens turbulente tijden. Goud heeft die reputatie verdiend omdat het minder gevoelig is voor marktschommelingen en politieke onrust. Het fungeert als een stabiliserende factor in een portefeuille.
  • Inflatieverwachtingen en goudprijs: In tijden waarin inflatieverwachtingen toenemen, neemt vaak ook de vraag naar goud toe. Beleggers anticiperen op waardebehoud en bescherming van hun koopkracht, wat een opwaartse druk op de goudprijs kan uitoefenen. Bekijk hier de actuele goudkoers.

Hoe te beleggen in goud

  • Fysiek goud: Dit omvat het bezitten van fysieke goudstaven, munten of sieraden. Het voordeel is dat je letterlijk een tastbaar bezit hebt, maar er zijn kosten en veiligheidskwesties die je moet overwegen. Lees in deze blog het verschil tussen een goudbaar en een goudstaaf.
  • Goud-ETF's: Exchange Traded Funds (ETF's) die gekoppeld zijn aan de prijs van goud bieden een handige manier om te beleggen zonder de last van fysieke opslag. Het volgen van de goudprijs wordt hiermee eenvoudiger.
  • Goudmijnaandelen: Investeren in bedrijven die goud delven, is een andere benadering. Dit brengt echter andere risico's met zich mee, zoals operationele en marktgerelateerde risico's.

Bescherm je vermogen door te investeren in goud

Beleggen in goud als bescherming tegen inflatie is geen nieuw concept, maar het blijft actueel in onze snel veranderende economie. Door bovengenoemde voordelen is goud een waardevolle toevoeging aan elke beleggingsportefeuille. Het is echter essentieel om jezelf goed te informeren en de juiste strategie te kiezen op basis van je financiële doelen en risicobereidheid. In tijden van inflatoire druk biedt goud een solide fundament om je vermogen te beschermen en te laten groeien.